Column

03-01-2018 12:00

Ga voor A

In 2023 moeten alle Nederlandse kantoren minimaal over energielabel C beschikken. Echt energiezuinig is een gebouw dan nog altijd niet. Ga je als kantooreigenaar aan de slag met verduurzaming, streef dan naar label A. Dan staat er echt een groen kantoor.

Ook financieel is dat een verstandige keuze. Elke label-stap zorgt voor een energiebesparing van 6% en de benodigde extra maatregelen zijn te overzien. Zeker met de huidige lage rentestand levert verduurzaming tot label A al snel direct rendement op. Plus: banken verwachten dat zo’n kantoorgebouw tot 9% meer waarde heeft. Ook deze waardestijging maakt investeren in verduurzaming tot een verstandig besluit.

Op dit moment heeft de helft van alle kantoren label D of slechter. De komende jaren staat ons dus een enorme duurzaamheidsslag te wachten. Elk gebouw is anders, verduurzaming is altijd maatwerk. Installatiebedrijven hebben het druk en krijgen het nog drukker. Wacht daarom niet te lang en maak verduurzaming tot hét goede voornemen voor 2018. Leg daarbij de lat hoog en ga voor A.

Wim van den Pol
Directeur Van den Pol Elektrotechniek