Column

27-01-2017 10:37

Deze trends domineren de Utrechtse kantorenmarkt in 2017

Ieder jaar treden nieuwe trends toe in de kantorenwereld. Benieuwd wat de trends voor 2017 zijn? In dit blog lees je welke ontwikkelingen gaan plaatsvinden in de Utrechtse kantoren. 

Trend 1: De kantoorhond en het werkplekkonijn
Geloof het of niet, maar steeds vaker zie je dieren op kantoor. Natuurlijk, de vis in de vissenkom die kennen we allemaal. Daar staan we niet meer van te kijken. Steeds meer honden, katten maar ook konijnen krijgen een plekje op kantoor. Grappig toch, een kantoorhond of werkplekkonijn op kantoor? Naast dat het grappig is, heeft het ook nog eens een functie. In een artikel van het NRC werd een onderzoek van de Virginia Commonwealth University aangehaald. Conclusie: werkgevers die vergezeld worden door een hond zijn productiever. Het cortisol-niveau in je lichaam daalt. Cortisol, wat? Het komt erop neer dat we rustiger worden en daardoor ook effectiever in onze werkzaamheden.

Waar het in Nederland misschien nog niet echt vaak voorkomt, is het in de Verenigde Staten de normaalste zaak van de wereld dat dieren rondhuppelen op kantoor. Amazon, Google en Ben&Jerry’s, niet bepaald kleine organisaties, staan bekend als hondvriendelijke bedrijven. Google heeft zelfs een ‘Dog policy’. De Correspondent berichtte ook al eens over een onderzoek van KNOL in Eindhoven. Daar creëert men een aantrekkelijke, rustgevende werkomgeving door een wit konijn dat de hele dag van hot naar her huppelt binnen de kantoormuren. Binnenkort ook in jouw kantoor in Utrecht of omgeving?


Onze eerste tip voor 2017: laat de kantoorhond of het werkplekkonijn ook toe in jouw kantoorgebouw!

Trend 2: Je kantoor als strijdmiddel in de slag om personeel
’s Morgens wakker worden, krantje openslaan en positieve berichten lezen. Alhoewel, dan is het wel zaak dat je even verder bladert dan de binnen- en buitenlandse katernen. De economische berichtgeving trekt inmiddels al enkele jaren weer aan. Start-ups die zich door ontwikkelen naar scale-ups en techbedrijven met bizarre groeipercentages.

Een logisch gevolg van deze vooruitgangen? Bedrijven moeten weer moeite doen om personeel binnen te halen. Een belangrijke rol daarin kan jouw kantoor spelen. Voorbeeld? Het bedrijf SKEPP, met een vestiging in Utrecht, dat een ontwikkeling doormaakte van een online makelaar naar een proptechbedrijf. Niet alleen helpt SKEPP bedrijven in de zoektocht naar kantoorruimte, maar het stelt ook huurcontracten op voor verhuurders en doet ook nog eens de facturatie. Het aantal werknemers steeg in een jaar tijd van 4 naar 17.

Wat doorslaggevend was bij het binden van personeel? De hippe werkomgeving! En voor de twijfelaars: bedrijven als Booking.com, Coolblue, Groupon en Uber spenderen miljoenen aan hun kantoren. Toch zeker niet de minste bedrijven. Welk Utrechts bedrijf volgt?

Onze tweede tip voor 2017: trek werknemers aan door een toffe werkomgeving te creëren!

Trend 3: Minder kantoorruimte maar meer meters voor de gebruiker
In 2017 huur je minder netto vierkante meters, dat zijn de vierkante meters waar alleen je eigen bedrijf toegang toe heeft. De vierkante meters aan gemeenschappelijke ruimtes zullen juist stijgen. Met andere woorden: minder kantoorruimte voor je bedrijf maar meer meters voor de gebruiker.

Bedrijfsverzamelgebouwen en kantoorbelevingsconcepten volgen de grote bedrijven in het omtoveren van het kantoorgebouw tot toffe, hippe en moderne werkomgevingen. Je Utrechtse kantoor wordt kleiner, toch krijg je meer ruimte.
Hoe dan? Kantoren worden voorzien van sociale harten en loungeruimten. Plekken met tafelvoetbaltafels, biljarttafels, ontspanningsplekken, zithoeken, vergaderruimten, belruimten maar ook barretjes en grand cafés. Het behoort niet tot jouw eigen kantoorruimte, maar je mag het wel gebruiken. Prettig toch?

Sorry, bij deze trend geen tip voor je!

Trend 4:  Een flexibele layout voor jouw kantoorruimte in Utrecht
Snel groeien of eenvoudig krimpen als bedrijf. Om deze flexibiliteit te creëren helpt een flexibele layout van je kantoor. Steeds meer ondernemingen zoeken flexibele kantoorruimte. Wat mensen vaak niet begrijpen is dat je voor flexibiliteit de hoofdprijs betaalt.
Vergelijk het met een leaseauto. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandelijkse kosten. Wat is dus veel slimmer? Juist, ervoor zorgen dat jouw nieuwe kantoorruimte mee kan groeien of krimpen met de ontwikkelingen van je bedrijf.
Zorg jij er met jouw bedrijf ook voor dat je snel kunt groeien? Of juist eenvoudig kunt krimpen? Een flexibele layout van je te huren kantoor helpt je hierbij.

Onze derde tip voor 2017: vraag advies over hoe je het beste jouw kantoorruimte inricht. Wil je groeien of krimpen? Dan helpt een flexibel werkplan.

Trend 5: Het wordt weer hip: gezond werken op kantoor
Lekker een bootcamp met je collega’s voordat de werkdag begint. Natuurlijk niet iedere dag, maar misschien een keertje per week? Het zorgt ervoor dat je wakker bent en je hebt bovendien al aan teambuilding gedaan. Een win-winsituatie, toch?
Heb jij al planten op kantoor? Het is terug van weggeweest. Gezond werken, daar horen kantoorplanten bij. En ga het eens na: planten, dieren en mensen op je kantoor in Utrecht. De cirkel is rond!
Al eens van Eco WiFi gehoord? Dit is een handige oplossing om straling in je kantoor tegen te gaan.


Onze vierde en laatste tip voor dit jaar: ga lekker gezond werken, ga lekker gezond leven en op naar 2018!