Artikel

07-03-2017 12:18

Zuid-Amerikaanse Secoya-stam produceert materiaal voor Tribes Utrecht Papendorp

Het Nederlandse woord ‘stammen’ staat in het Engels voor Tribes. Op deze manier is de basis gelegd voor het kantoorconcept Tribes. Iedere locatie van het concept heeft een ‘eregast’, een stam waarop het kantoorpand gebaseerd is. In het kantoorpand aan het Leidseveer in Utrecht ‘regeert’ bijvoorbeeld de Hamar-stam, in Den Haag is het de Maori-stam en in Eindhoven geldt dit voor de Massai-stam. De ‘eregast’ van Tribes Utrecht Papendorp, het kantoorpand dat in dit artikel uit wordt gelicht, is de Secoya-stam. De stam is afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Ecuador en Peru. 

Opvallend, maar origineel: de stammen als inspiratie voor het kantoorconcept en de verschillende kantoorpanden. Maar waarom eigenlijk? Marc Oosterkamp, Area Manager van Tribes Utrecht Papendorp, legt uit: “We hechten veel waarde aan storytelling, dat wil zeggen het doorgeven van een verhaal van generatie op generatie. We willen niet alleen kantoorruimte verhuren, maar ook juist een verhaal vertellen.”

Een ware ‘eregast’: de Secoya-stam maakt zelf voorwerpen voor het kantoorgebouw in Utrecht Papendorp
Een typisch Zuid-Amerikaans sfeertje, door de vele inspirerende zitjes en de kleurrijke voorwerpen. Je waant je in bijvoorbeeld Colombia als je het kantoorgebouw bezoekt. Voorbij de ingang stuit je gelijk op twee hangende kano’s aan het plafond. De ambiance wordt verder gecreëerd door het vele houtwerk maar ook door de aanwezige planten en bloemen. Welkom bij Tribes Utrecht Papendorp!

Bijzonder is dat de stam zelf ook een aandeel heeft aan de inrichting van het kantoor. "Er staan voorwerpen, die handgemaakt zijn door de stam zelf”, zegt Oosterkamp. “Dit heb ik geregeld via een Colombiaanse dame, via haar oma zijn deze objecten opgestuurd naar Nederland.”


Een impressie van het materiaal dat gemaakt is door de Secoya-stam. (Foto: Tribes)

De stam maakt vazen, manden en schalen maar ook op het oog eenvoudige onderzetters. Toch ziet de stam dit anders. “Die gevlochten onderzetters zien de meeste mensen gewoon als onderzetter. Voor de stam zijn dit echte kunstvoorwerpen, ter plekke door stamleden geproduceerd.” Geel-groen-paars, geel-blauw-rood en paars-roze. De onderzetters zijn te vinden in de meest bijzondere kleurcombinaties. Erg origineel. 

“Onze omgeving vraagt om een bepaald type mensen”
Oosterkamp geeft rondleiding aan potentiële huurkandidaten in het kantoorpand. Hij geeft alles behalve een standaard rondleiding. “In mijn rondleiding praat ik niet over kantoren en werkplekken. Het gaat over inspirerende ontmoetingsplekken, je deelt hier en pakt dingen samen op. Stel: ik praat een uur over bureaus en stoelen, dan gaat de kandidaat huren om de bureaus en stoelen. En dat willen we niet.” Online broker SKEPP geeft graag extra informatie over het huren op deze prachtplek.

Naast de aandacht voor de inspirerende ontmoetingsplekken, haalt hij ook het belang van het verhaal van Tribes aan. En natuurlijk specifiek het verhaal van het kantoorgebouw in het gebied Utrecht Papendorp. “Mijn verhaal gaat over stammen. Onze omgeving vraagt om een bepaald type mensen.”

Oprichter Eduard Schaepman steekt ambities niet onder stoelen of banken
De oprichter van Tribes is Eduard Schaepman. Hij is in 2015 te gast in het programma Geldzaken van 7 Ditches TV. Tijdens de uitzending licht hij het concept toe, gaat hij in op de locaties van het kantoorconcept in ons land en spreekt hij zijn ambitie voor de toekomst uit: “Over 10 jaar hebben we 2000 locaties in 100 landen”, zegt hij. De video is hier op SKEPP te bekijken.